Metin İçerikleri
Boşanma davası nasıl açılır? Eşlerden birinin veya her ikisinin talebi üzerine, boşanma davası açma kararı alınabilmektedir. Durumu bildiren dilekçe ile birlikte yetkili bir aile mahkemesine başvuru yapılabilmektedir. Dilekçe, vekalet verilen avukat veya bizzat kişiler tarafından hazırlanabilmektedir.
Boşanma davası nasıl açılır 2024 yılında süreç nasıl ilerliyor? Boşanmalar, hukuki literatürde ikiye ayrılarak incelenmektedir. Bunlardan ilki anlaşmalı boşanma denilen süreçtir. Bu türden boşanmalarda, her iki taraf da boşanmayı istemekte ve birbirlerinin hukuki taleplerine bir itirazda bulunmamaktadır. Çekişmeli boşanma davalarında ise eşler arasında, boşanma veya boşanma sonrasındaki süreç konusunda anlaşmazlık vardır. İhtilaf halinde mahkemeler daha uzun sürebilmekte, bilir kişiler devreye girebilmekte ve çeşitli deliller toplanabilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Nasıl boşanma davası açabilirim? Boşanmak, evli bir çiftin alabileceği en son karardır. Bu kararı vermek kolay olmasa da bazı koşullarda daha mutlu ve sağlıklı bir yaşamın sürdürülebilmesi açısından gerekli olabilmektedir. Boşanmaya, taraflar birlikte karar vermişse süreç daha hızlı ve kolay işleyebilmektedir. Yetkili mahkemelere sunulan dilekçe ile boşanma süreci başlar. Hukuki yetkinlikleri sebebiyle avukatlar bu dilekçeleri etkili bir şekilde hazırlayabilirler.
Peki çekişmeli boşanma tam olarak neyi ifade etmektedir? Tarafların nafaka, tazminat veya çocuk varsa velayet gibi konular üzerinde uzlaşamaması halinde açılan davaları kapsamaktadır. Görüleceği üzere her iki taraf da boşanmayı istese bile bazı konularda anlaşma sağlanamamıştır. Böyle durumlarda mahkemenin vereceği karar bağlayıcı olmaktadır. Bu nedenle örneğin aldatma veya şiddet gibi durumların varlığı araştırılabilir ve karar bunun üzerine verilebilir.
Tek Taraflı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Bazı hallerde, boşanma kararı tek taraflı olarak verilebilmektedir. Eşlerden yalnızca birinin boşanmayı istemesini ifade etmektedir. Tek taraflı bir boşanma davasında dahi nafaka veya tazminat gibi konularda anlaşma sağlanabilmektedir. Tek eşin boşanmayı istemesi halinde de boşanma mümkün olmakta ancak davalar genellikle biraz daha uzun sürebilmektedir. Burada amaç, eğer şiddet gibi yıkıcı bir faktör yoksa boşanmayı isteyen eşin de durumu tekrar gözden geçirmesinin sağlanmasıdır.
Avukatınız ile birlikte durumu bildiren bir dilekçe hazırlayabilir ve mahkemeye sunabilirsiniz. Peki boşanma davası ücreti ne kadardır? Dava açmak için yetkili mahkemeye düşük tutarda bir harç ücreti ödemeniz gerekmektedir. Ayrıca avukatınıza da anlaştığınız tutar üzerinden ödeme yaparsınız. Bu tutarın ne olduğu hakkında fikir edinmek için avukatlık asgari ücret tarifesini inceleyebilirsiniz. Bu tarifeye, basit bir internet araştırması sonucunda erişebilirsiniz.
Çekişmeli boşanma davalarında farklı harçlar da devreye girdiğinden ve bilir kişi görüşünün alınması gerekebildiğinden ödenmesi gereken tutar daha fazla olabilmektedir. Avukatınız sizin adınıza hukuki anlamda yetkilidir. Avukatınıza danışmanız halinde, ücret kalemleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.
Boşanma Davası Açmak için İlk Nereye Gidilir?
Boşanmak için ilk önce ne yapılır? Kararın netleştirilmesi ve gerekli evraklar ile delillerin hazırlanması iyi bir başlangıç olacaktır. Üstelik avukatınıza danışmanız halinde boşanma süreci hakkında tüm detaylara hâkim olabilirsiniz.
Eşlerden herhangi birinin ikametinin yer aldığı bölgede bulunan aile mahkemesi, boşanma davasında yetkilidir. Eğer eşler birlikte yaşıyorsa, dava öncesinde en az altı ay boyunca ikamet ettikleri bölge mahkemesi de yetkilidir. İkamette aile mahkemesi bulunmuyorsa asliye mahkemelerine de başvuru yapılabilmektedir.
Boşanma davası açmak, genellikle zorlu bir süreçten sonra alınan karardır. Böyle hassas bir sürecin içerisindeyseniz hukuki desteğin yanı sıra psikolojik desteğe de ihtiyaç duyabilirsiniz. Sevdiklerinizle vakit geçirerek ve eğer varsa çocuklarınıza bu olumsuz durumu en az seviyede yansıtarak süreci tamamlamanız önerilmektedir.
Hızlı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Sürecin hızlı bir şekilde ilerlemesi için alanında yetkin bir avukattan destek alabilirsiniz. Böylece, boşanma davası dilekçesi hazırlama ve mahkemeye sunma gibi işlemler hızlı ve pratik bir şekilde, sizin adınıza yürütülebilmektedir. Bu sayede zaman kazanabilir ve dilekçenizin hukuki prosedürlere uygun bir şekilde hazırlandığından emin olabilirsiniz.
Boşanma davası açarken nelere dikkat etmek gerekir? Daha önce de sözünü ettiğimiz üzere dilekçenin, açıklayıcı ve etkili bir şekilde hazırlanması yerinde olacaktır. Ayrıca kararınızdan emin olmalı ve eşinizle yaşadığınız ihtilaflar varsa mahkeme kararının lehinizde sonuçlanabilmesi için gerekli delilleri toplamalısınız. Bu noktada, alanında uzman bir avukattan yardım almak iyi bir fikir olacaktır.