Metin İçerikleri
Çekişmeli boşanma davası hukuki literatürde anlaşmalı boşanma türünün tersini ifade etmektedir. Adından da tahmin edileceği üzere bu boşanma türünde taraflar arasında anlaşma yerine ihtilaf söz konusudur. Boşanma kararı, şüphesiz zor alınan ve kimi zaman mecbur kalınan bir tercihtir. Bu süreci en iyi şekilde atlatabilmek için alanında deneyimli bir avukattan destek alabilirsiniz.
Çekişmeli boşanma davası nedir? Boşanacak taraflar arasındaki anlaşmazlık sonucunda çekişmeli boşanma gündeme gelir. Bazen taraflardan yalnızca biri boşamak ister. Bazı durumlarda bu, her iki tarafın da istediği bir karar olur. Ancak buna rağmen evlilik birliğinin bozulması sonrasındaki sürecin nasıl işleyeceği hususunda fikir birliği olmayabilir. Örneğin tazminat ve nafaka talepleri, çocuğun velayeti ve giderleri gibi konularda iki taraf anlaşamayabilir. Bunun sonucunda hangi tarafın haklı olduğuna mahkeme karar verir ve süreci buna göre şekillendirir.
Çekişmeli Boşanma Davası Ücreti
Çekişmeli bir boşanma davasını kimin kazanacağını önceden kestirmek her zaman kolay olmaz. Mevcut durumu, delilleri, tarafların maddi durumlarını ve boşanmanın nedenini değerlendirmek gerekir. Bu değerlendirmeyi en iyi bir avukat yapar. Avukatınız hem danışmanlık vermek hem de davalarınızda sizi temsil etmek için yasal olarak yetkili kılınmıştır.
Boşanma süreci, hukuki anlamda bazı giderleri içerse de dava sonucunun kişinin istediği şekilde sonuçlanması daha önemli bir husustur. Bunlar, mahkeme masrafları ve avukatlık giderleridir. İlk etapta boşanma davası açmak için mahkemeye cüzi miktarda bir harç ücreti ödersiniz. Duruşmalar devam ettikçe farklı sebeplerden dolayı birkaç ödeme daha yapmanız gerekebilir.
Avukatınızın alacağı ücret ise sizin kendi aranızda anlaştığınız ücrettir. Bu konuda bir fikir edinmek için, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesini inceleyebilirsiniz. İlgili tarifeye basit bir internet aramasıyla ulaşabilirsiniz.
Çekişmeli Boşanma Ne Kadar Sürer?
Boşanma sebepleri kişilere özeldir ve pek çok farklı nedeni olabilir. Peki çekişmeli boşanma ne kadar sürer? Boşanma, örneğin aldatma gibi haklı bir sebeple gerçekleşecekse ve bu durum çeşitli yollarla ispatlanabiliyorsa çekişmeli boşanma süreci daha hızlı ilerleyebilir. Aynı durum eşlerden birinin diğerine karşı sorumluluklarını yerine getirmemesi, yasaların dışına çıkması, fiziksel veya psikolojik şiddet uygulaması gibi faktörler için de geçerlidir.
Davanın tam olarak ne kadar süreceğini kestirmek güçtür. Bir boşanma davasının çekişmeli olabilmesi için anlaşmazlık hali hâkim olmalıdır. Pek çok konuda aynı fikir ve talepte olan çiftler anlaşmalı boşanma denilen prosedürle de boşanabilirler. Anlaşmalı boşanmalar görece daha kısa sürer ve tek celsede sonuçlanabilir. Anlaşmalı boşanma için her iki tarafın da üzerinde uzlaşması gereken başlıklardan bazıları aşağıda listelenmiştir.
- (Varsa) Çocuğun velayeti
- Çocuğun giderlerinin karşılanması
- (Talep ediliyorsa) Tazminat veya nafaka konusu
- En az 1 yıldır evliliğin devam ediyor olması
- Boşanmayı her iki tarafın da istemesi
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davası için bir dilekçe ile beraber ilgili aile mahkemesine başvurmanız gerekmektedir. Mahkeme süreci, gerekli evraklar ve dilekçenin detayları konusunda bilgi için avukatınıza danışabilirsiniz. Boşanmayı düşünen tarafların her zaman birbirleriyle aynı isteklere sahip olması beklenemez. Dolayısıyla boşanmaların pek çoğu çekişmeli boşanma şeklinde gerçekleşir.
Taraflar arasındaki ihtilafın önemli bir sebebi de nafaka konusudur. Evlilik birliğinin sona ermesi nedeniyle yoksul duruma düşecek bir eş söz konusu ise nafaka ödenmesine hükmedilebilir. Bu yönüyle bakıldığında, şartlara uygun erkekler de kadınlardan nafaka alabilirler. Çocuğun velayetinin kimde olacağı konusunda ise çocuğun görüşleri de önem arz etmektedir. Velayet, mevcut durumun şartlarına göre anneye veya babaya verilebilmektedir.
Çekişmeli Boşanmada İlk Duruşmada Boşanma Olur mu?
Çekişmeli davalarda boşanma, ilk duruşmada gerçekleşmez. İlk duruşmada genellikle taraflar sulh olunması için davet edilir. Bu aşamada boşanmanın anlaşmalı bir şekilde gerçekleşebileceğine karar verilebileceği gibi boşanmadan vazgeçilebilir de… Ancak bu görece düşük bir ihtimaldir. Çekişmeli davalarda, taraflar arasındaki uyuşmazlıklar dilekçede belirtildiği şekliyle tespit edilir.
Çekişmeli boşanma kaç yıl sürer? Boşanma davalarında tahkikat, yargılama ve hüküm gibi aşamalar vardır. Bunların kaç duruşma süreceği, başvurduğunuz aile mahkemesinin yoğunluğuna ve tarafların anlaşmazlık durumuna göre değişir. Dolayısıyla boşanma aşamasında her çift için geçerli olabilecek bir süreden söz etmek mümkün değildir.
Bazı çekişmeli davalar sadece birkaç duruşmada sonuçlanabilirken bazıları birkaç yıl boyunca devam edebilmektedir. Süre konusunda daha isabetli bir öngörü için avukatınıza danışmalısınız. Böylece durumunuz değerlendirilecek ve tahmini bir süre belirtilebilecektir.